Forældre oplever stadig, at familieretshuset ikke bidrager til bedre forældresamarbejde
En ny undersøgelse fra VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - viser, at forældre fortsat har oplevelsen af, at forløbet hos de familieretlige myndigheder ikke bidrager til bedre forældresamarbejde.
VIVE følger løbende forældres oplevelse af de familieretlige myndigheder og har gjort det siden oprettelsen af familieretshuset i 2019.
Centrets nye rapport “Forældres oplevelse af de familieretlige myndigheder - 2. opfølgning af udvikling efter reform af området i april 2019”, konkluderer bl.a.:
- Flere konfliktfyldte skilsmissesager behandles i retterne efter reformen.
- Børn inddrages i højere grad i sagsbehandlingen i sager om samvær, bopæl og forældremyndighed, og flere børn deltager i en børnesamtale, der skal sikre, at børnenes perspektiv bliver belyst i sagerne.
- Børnenes trivsel er lidt bedre ved målingen i 2021 end i 2019 og 2020.
- Forældrene oplever, at forløbet i familieretshuset er relevant, og at medarbejderne er gode til at sætte sig ind i forældrenes situation.
- En faldende andel af forældrene mener dog, at forløbet fører til et bedre forældresamarbejde eller hverdagsliv for børnene.
- Færre forældre oplever også, at de har fået løst det problem, der var årsagen til, at de henvendte sig til familieretshuset.
Hver fjerde ser ikke den ene forælder
- Der ses en stigning i andelen af børn, der ikke har samvær med den forælder, de ikke bor sammen med. I 2021 er der 26% af børnene med sager i familieretshuset, der ikke har samvær med den ene forælder.
- Samværsforældre, der oftest er mænd, er langt mindre tilfredse med den familieretlige sagsbehandling end bopælsforældre, der oftest er kvinder.
- Samværsforældrene oplever derudover et større fald i tilfredshed henover reformperioden end bopælsforældre.
- Forældre med komplekse sociale sager og mange risikofaktorer er mindre tilfredse med sagsbehandlingen end forældre, der har et lavere konfliktniveau og færre problemer – ud over de uenigheder og samarbejdsudfordringer, der bliver behandlet i familieretshuset.
En af forklaringerne på nogle af de ovenstående punkter er bl.a.:
“Det kan skyldes, at reformen indebærer en større vægt på børnenes trivsel og behov for at blive skærmet mod forældrenes konflikt, hvilket kan indebære, at der bliver lagt mindre vægt på forældrenes individuelle rettigheder.”
Rapporten kan læses her:
https://www.vive.dk/da/udgivelser/foraeldres-oplevelse-af-de-familieretlige-myndigheder-17851/